Hercegovina Vijesti

Bilećanin dao krv 158 puta

GOOGLE AD SENSE REKLAMA

Dragoljub Šarenac (70) iz Bileće duže od 40 godina bavim se humanitarnim radom i daruje krv, a ovu dragocjenu tečnost je dosad darivao 158 puta.

Šarenac za “Nezavisne novine” kaže da je s ovim humanim djelima počeo još sedamdesetih godina prošlog vijeka.

“U to vrijeme sam došao iz vojske i trebalo je da majci dam krv potrebnu za liječenje. Tada sam shvatio koliko je teško doći do krvi, pa sam u roku od četiri dana dao još jednu jedinicu krvi i odlučio da ću nastaviti aktivno s ovim”, rekao je Šarenac.

Dodaje da je u to vrijeme bilo veoma malo dobrovoljnih davalaca krvi u Bileći, pa su njega predložili za predsjednika Aktiva dobrovoljnih davalaca krvi u ovoj lokalnoj zajednici i od tada on obavlja ovu funkciju.

“Sada imamo više od 350 dobrovoljnih davalaca krvi u Bileći, što je svakako veliki uspjeh. Najdraže mi je kad nekome dam krv i taj neko te sretne u gradu i kaže: ‘Jesi ti svjestan da tvoja krv teče kroz moje vene’. Kada znaš da si svojom dragocjenom tečnošću spasio mnogo života, nema tih para koje mogu platiti taj osjećaj, jer znaš da si pomogao da neko preživi”, naglasio je Šarenac.

On je za svoju humanost nagrađen brojnim priznanjima, između ostalih od Međunarodnog crvenog krsta, dok ga je 2018. godine odlikovao predsjednik Srpske medaljom zasluga za narod.

“Dobijao sam mnogobrojne nagrade od Crvenog krsta RS, te sam nagrađen za svoj humanitarni rad i u Crnoj Gori i Srbiji. Ipak, Svetosavska povelja grada Bileće koju sam dobio prije nepuna dva mjeseca mi je nekako najdraža, jer je to od mog naroda”, pojasnio je Šarenac, koji je i predsjednik Konferencije dobrovoljnih davalaca krvi u Republici Srpskoj.

Šarenac je i tokom, ali i nakon proteklog građanskog rata u Bosni i Hercegovini organizovao mnogobrojne akcije darivanja krvi u Srbiji kako bi pomogao narodu u Bileći.

“Još sarađujemo i sa Srbijom i uskoro treba da idemo na darivanje krvi u Novi Sad. Često smo i u Crnoj Gori i pomažemo jedni drugima. Na primjer, naši članovi kada su u Podgorici idu dobrovoljno tamo davati krv”, naveo je ovaj sedamdesetogodišnjak.

Kaže da ima velikih obaveza oko organizovanja akcija i da se dosta vremena potroši, ali je ponosan na sve što je dosad uradio.

“I u narednom periodu ću se posvetiti ovoj humanoj misiji, jer mi je to nekako obilježilo život. Drago mi je kada vidim da u Bileći skoro svaki dan imamo nekog novog ko se javi da će dati dragocjenu tečnost. Zbog godina više ne smijem davati krv kod nas, ali mi kćerka živi u Italiji i tamo je dozvoljeno, nema starosne granice, pa ću vjerovatno tamo ponovo davati krv”, završava priču uz smijeh Dragoljub Šarenac, rekorder po broju darivanja dragocjene tečnosti u istočnoj Hercegovini.

 

 

Izvor: Nezavisne

Slični članci

„Njegova kupovina je noćna mora“ Cijene ulja na istorijskom maksimumu, nema flaše ispod 5,6 KM

Ivana Kardum

Građevinci i dalje najlošije plaćeni: Prosječna martovska plata u Srpskoj 1.091 KM

Ivana Kardum

Uspješno izvršen transport pacijenta iz Trebinja za Banjaluku

Ivana Kardum

Da sva djeca odu na ekskurziju: HO „Djeca djeci“ pokrenula akciju „Naša humanist za njihove uspomene“

Ivana Kardum

Muzej Hercegovine: U srijedu otvaranje izložbe „Otisci graditelja”

Ivana Kardum

Prvenstvo BiH kadete i malđe pionire Lukavac i Grand Slam“ Antalija

Ivana Kardum

U Mostaru danas otvoren Sajam privrede

Ivana Kardum

Kiša pomogla vatrogascima u Hercegovini

Ivana Kardum

Gorivo podiglo i cijenu obuke

Ivana Kardum