Hercegovina Vijesti

Kiša pomogla vatrogascima u Hercegovini

GOOGLE AD SENSE REKLAMA

Kiša koja u Hercegovini neprestano pada od srijede veče pogasila je sve požare na ovoj teritoriji, ali je donijela olakšanje i poljoprivrednicima, jer je suša bez kapi kiše u prethodnom periodu trajala gotovo dva mjeseca.

“Mi smo požar na dva velika lokaliteta, Zubačkom platou i u rejonu sela Brani Do i ranije stavili pod kontrolu, tako da je kiša samo pogasila one dijelove koji su ostali da tinjaju i dijelove na nepristupačnom terenu”, rekao je Zdravko Kašiković, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje.

On dodaje da ovaj požar, iako velikih razmjera, u suštini nije izazvao neke štete, jer je gorio površinski, odnosno, samo lišće, ali srećom nije zahvatio visoke šume koje su vatrogasci, uz pomoć Helikopterskog servisa RS uspjeli odbraniti.

“Zaista se moramo posebno zahvaliti Helikopterskom servisu RS koji nam uvijek i u svemu izađe u susret, pa su nam i ovoga puta jako pomogli, djelujući na terenu tri dana gdje su na požarišta izlili oko 54.000 litara vode“, navodi dalje Kašiković.

On kaže da je helikopter spasio selo Brani Do i liniju koja je išla prema selu Mosko i magistralnom putu Trebinje – Bileća, presijecajući požar na vrhu brda iznad kuća Anđelića kojima se vatra bila dobro približila, ali je dobar posao uradio i na Zbačkom platou.

Uzrok ovogodišnjih prijeranih požara je svakako ljudski faktor, a u prilog tome ide činjenica da su vatrogasci u helikopterskom izviđanju u vrijeme najvećeg jeka vatre na njivama uočili 16 vatri koje pale seljaci čisteći svoje njive i ledine, a oko njih sve gori.

Drugi faktor je taj što je i zima bila poprilično oskudna sa padavinama, pa je opalo lišće i borove iglice ostalo suvo na zemlji jer nije imalo vlage da strune.

Ipak, vatrogasci i za ubuduće apeluju na oprez, pozivajući se uglavnom na ljudski faktor.

 

Izvor: Nezavisne novine

Slični članci

„Njegova kupovina je noćna mora“ Cijene ulja na istorijskom maksimumu, nema flaše ispod 5,6 KM

Ivana Kardum

Građevinci i dalje najlošije plaćeni: Prosječna martovska plata u Srpskoj 1.091 KM

Ivana Kardum

Uspješno izvršen transport pacijenta iz Trebinja za Banjaluku

Ivana Kardum

Da sva djeca odu na ekskurziju: HO „Djeca djeci“ pokrenula akciju „Naša humanist za njihove uspomene“

Ivana Kardum

Muzej Hercegovine: U srijedu otvaranje izložbe „Otisci graditelja”

Ivana Kardum

Prvenstvo BiH kadete i malđe pionire Lukavac i Grand Slam“ Antalija

Ivana Kardum

U Mostaru danas otvoren Sajam privrede

Ivana Kardum

Gorivo podiglo i cijenu obuke

Ivana Kardum

Alergije pune ambulante i apoteke širom Srpske: U Trebinju povećan broj pacijenata sa alergijom na polen

Ivana Kardum