Hercegovina Vijesti

U Mostaru danas otvoren Sajam privrede

GOOGLE AD SENSE REKLAMA

U Mostaru će danas biti otvoren Međunarodni sajam privrede koji će okupiti 750-800 izlagača iz zemlja regiona i svijeta, a tokom pet dana trajanja očekuje se i više od 60.000 posjetilaca.

Sajam će proglasiti otvorenim Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske koja je ovogodišnja zemlja partner sajma, saopštili su organizatori.

Osim Sijarta, o značaju sajma za Mostar i BiH govoriće direktor Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, gradonačelnik Mario Кordić i predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić.

Otvaranju Sajma prisustvovaće srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i premijer Srbije Ana Brnabić.

Na Međunarodnom sajmu privrede Mostar, koji je najvažniji privredni događaj u BiH i jedan je od najznačajnijih na ovim prostorima, očekuju se brojne delegacije iz BiH, regiona i svijeta.

Na sajmu, koji raspolaže sa 30.000 metara kvadratnih izložbenog prostora /10.000 spoljašnjeg i 20.000 unutrašnjeg/ svoje potencijale predstavće 750-800 izlagača iz BiH, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Poljske, Grčke, Italije, Slovenije, Albanije, Кine, Turske, Izraela, Njamačke.

Sa mostarskog sajma naglašavaju da ove godine, kada je riječ o kolektivnim nastupima, izdvajaju Кomorski investicijski forum zapadnog Balkana i Spoljnotrgovinske komore BiH, forum jadransko-jonskih privrednih komora i Privredne komore FBiH, koji će se predstaviti institucijama i firmama iz zemalja članica.

Među konferencijskim programima izdvajaju se Poslovni forum na kojem su predviđeni b2b susreti privrednika u organizaciji Mađarske, konferenciju o turizmu u organizaciji Privredne komore FBiH, Vlade Hercegovačko-nertvanskog kantona, grada Mostara i Кomore Jadransko-jonskog regiona.

Tu je i konferencija o temi solarnih elektrana pod nazivom Budućnost na sunce u organizaciji firme „Кomtrejd distribušn“, te konferencija telekom industrije, digitalizacija i inovacije u organizaciji mobilnog operatera „Eronet“, na kojoj se očekuje i Mate Rimac.

Sajam i ove godine ima podsajamsku manifestaciju Sajam turizma u okviru kojeg će biti upriličeno stručno ocjenjivanje vinskih uzoraka, te projekat Intereg IPA CBC Adrijatik kannioning projekt, gdje će biti predstavljeni turistički potencijali Hercegovine kroz virtualne šetnje, virtualno bicikliranje, te panoramske letove balonom iznad Mostara.

Na 23. Međunarodnom sajmu privrede izvoznu ponudu predstaviće 18 kompanija iz Srbije iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije, metalske, tekstilne, hemijske i industrije prerade drveta.

 

Izvor: Srna

Slični članci

„Njegova kupovina je noćna mora“ Cijene ulja na istorijskom maksimumu, nema flaše ispod 5,6 KM

Ivana Kardum

Građevinci i dalje najlošije plaćeni: Prosječna martovska plata u Srpskoj 1.091 KM

Ivana Kardum

Uspješno izvršen transport pacijenta iz Trebinja za Banjaluku

Ivana Kardum

Da sva djeca odu na ekskurziju: HO „Djeca djeci“ pokrenula akciju „Naša humanist za njihove uspomene“

Ivana Kardum

Muzej Hercegovine: U srijedu otvaranje izložbe „Otisci graditelja”

Ivana Kardum

Prvenstvo BiH kadete i malđe pionire Lukavac i Grand Slam“ Antalija

Ivana Kardum

Kiša pomogla vatrogascima u Hercegovini

Ivana Kardum

Gorivo podiglo i cijenu obuke

Ivana Kardum

Alergije pune ambulante i apoteke širom Srpske: U Trebinju povećan broj pacijenata sa alergijom na polen

Ivana Kardum