Hercegovina Naše priče Vijesti

“Jutro sa Padrinom”: Da li je nestašica svinjskog mesa u svijetu uticala na povećanje cijena kod nas ?

GOOGLE AD SENSE REKLAMA

Cijena žive vage svinja u Srpskoj  krajem decembra poskupila je sa 3,5 na 4,3 KM. Kako kažu u Udruženju uzgajivača svinja RS, razlog ovog poskupljenja je skok cijena žive vage prasića u regionu.

Tema  Jutra sa Padrinom“ je: Kakve su cijene svinjskog mesa, te da li je nestašica ovog mesa u svijetu uticala na povećanje cijena i kod nas ?

Kako bi vas uveli u ovu priču, prenosimo pisanja medija da je cijena svinjetine povećana u Kini tokom septembra prošle godine za čak 69,3 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Kina je najveći potrošač i proizvođač svinjetine u svijetu, a razlog za nestašicu je afrička svinjska kuga koja je opustošila tamošnji stočni fond.

A skok cijena svinjskog mesa glavni je uzrok ukupnog rasta cijena robe široke potrošnje u Kini.

Pa je tako indeks cijena hrane porastao na najviši nivo u poslednjih pet godina, rezultati su Organizacije za hranu i poljoprivredu UN (FAO) .

Kako je svinjsko meso neizostavni dio kineske ishrane, skok cijena tokom prošle godine pogodio je mnoge potrošače u drugoj po veličini svjetskoj privredi.

Takva je situacija na svjetskom tržištu, nešto malo drugačije je kod nas, kažu nam iz trebinjskih mesnica, cijene se nisu bitnije mijenjale u posljenjih pola godine.

Pitali smo trebinjske mesare da li je nestašica svinjskog mesa na globalnom trržištu uticala na promjenu cijena na našem tržištu.

Savo Tarana vlasnik preduzeća TDS “Tarana” za Padrino radio kaže:“Cijene se nisu, mijenjale. Bilo je sitnih korekcija, ali cijenovnik svinjskog mesa ostao je isti”.

Mesnica “Tarana”

 

Iz TDS “Tarana” mesnica  navode da je svinjski vrat sa kostima 7,90 KM,  svinjski kare je 7,90 KM, kažu da su svinjska šnicla 12 KM, svinjski vrat bez kosti 11,50 KM, laks kare je 12 KM, svinjski file je 13, 5 KM, svježa slanina 10, 5 KM,svinjska plećka 11, 90 KM, svinjski but je 8, 50 KM.

Iz trebinjske mesnice “Rogan” za naš radio su rekli da u posljednjem periodu nije bilo promijena u cijenovniku svinjskog mesa.

“Za sada se kod nas nije ništa značajno mijenjalo, a cijene koje sada imamo stare su tri mjeseca do pola godine”, rekao je jedan od zaposlenih u ovoj mesnici.

Naveo da je cijena svinjskog mesa sa kostima 9.90 KM, dok 1 kg ovog mesa bez kosti iznosi 11 KM. Kako je rekao svinjska šnicla košta 11 KM, kremenadla 9.90 KM, a laks kare je 12 KM. Dodao je cijena jednog kg slanine bez kosti 10,50 KM.

Kod nas jedan od razloga poskupljena svinjetine je i sve manji broj uzgajivača svinja. Sve je manje uzgajivača svinja, jer uzgajivači nisu sigurni da će dugoročno imati sigurno tržište.

Kina je najmnogoljudnija zemlja svijeta i svaki poremećaj na tržištu u ovoj azijskoj zemlji odražava se i na globalno tržište. Nakon što su u Kini zbog afričke svinjske kuge tokom prošle godine ubijeni milioni životinja širom zemlje, došlo je do velikog rasta cijena te se u marketima našlo mnogo svinjetine iz državnih robnih rezervi.

Zbog visoke cijene, to meso sve se manje kupuje u marketima širom Kine.

Prosječno svaki Kinez pojede 40 kilograma svinjetine godišnje i ona zauzima važno mjesto u njihovoj ishrani.

Cijena svinjskog mesa u prosjeku u ovoj zemlji je trenutno oko 43 juana (oko 6 dolara ili 10,50 KM) po kilogramu, što je za 20 odsto niže nego u novembru.

Kineska vlada je u više navrata pustila više hiljada tona svinjskog mesa iz rezervi kako bi usporila rast cijena, a posljednja intervencija je bila pred kunesku Novu godinu. Nestašicu pokušavaju da nadoknade kupovinom mesa u Brazilu i Evropi. Stručnjaci smatraju da svijet nema dovoljno svinjetine da podmiri potrebe kineskog tržišta. Upozoravaju da bi nestašica svinjskog mesa u Kini mogla da izazove i nestašice na ostalim tržištima, kao i značajniji globalni skok cijena.

Ono što je činjenica kod nas jeste da su svi oni koji su kupovali svinjsko meso za sušenje ove zime plaćali dvadesetak odsto više cijene nego lani, što je značajan udar na džep naših građana.

U kom pravcu će se dalje razvijati ova tržišna igra, ostaje da pokaže vrijeme, a činjenica je da je zabilježeni rast cijena kod nas već uticao na to da jedan broj kupaca svoje ukuse više usmjerava ka drugim vrstama mesa koje nisu bilježile poskupljenje.

 

Ivana Kardum

Radio Padrino/ HP, januar 2020.

Slični članci

„Njegova kupovina je noćna mora“ Cijene ulja na istorijskom maksimumu, nema flaše ispod 5,6 KM

Ivana Kardum

Građevinci i dalje najlošije plaćeni: Prosječna martovska plata u Srpskoj 1.091 KM

Ivana Kardum

Uspješno izvršen transport pacijenta iz Trebinja za Banjaluku

Ivana Kardum

Da sva djeca odu na ekskurziju: HO „Djeca djeci“ pokrenula akciju „Naša humanist za njihove uspomene“

Ivana Kardum

Muzej Hercegovine: U srijedu otvaranje izložbe „Otisci graditelja”

Ivana Kardum

Prvenstvo BiH kadete i malđe pionire Lukavac i Grand Slam“ Antalija

Ivana Kardum

U Mostaru danas otvoren Sajam privrede

Ivana Kardum

Kiša pomogla vatrogascima u Hercegovini

Ivana Kardum

Gorivo podiglo i cijenu obuke

Ivana Kardum