Hercegovina Naše priče Vijesti

“Jutro sa Padrinom”: Kako se Trebinjci pripremaju za toplije dane ?

GOOGLE AD SENSE REKLAMA

Osim zdrave prehrane bitno je i kontinuirano vježbanje. Iako nam je nekada teško da se “pokrenemo”, vježbanje je idealno za održavanje kondicije i dobrog zdravlja. O tome koliko Trebinjci vježbaju, da li fizički aktivniji muškarci ili žene ove srijede u “Jutru sa Padrinom” pričamo sa Aleksandrom Vrećom iz plesnog kluba “Maris” i Anjom Daković iz teretane “Energy Gym”.

Aleksandra Vreća iz plesnog kluba Maris kaže da Zumba fitnes u sklopu ovog kluba u Trebinju postoji već četiri godine.

“Trenutno imamo oko 50 članova, a broj se znatno povećao u posljednjih nekoliko mjeseci. Razlog tome su sigurno lijepi i sunčani dani koji polako pristižu, a Zumba je najbolji način za dobar kardio trening, a uz to je i jako zabavna”, rekla je Aleksandra za Padrino radio  i istakla  da su članovi Maris kluba svih uzrasta od tinejdžera, srednjoškolaca do žena u srednjim godinama.

“Zumba fitnes je otvoren i prilagođen za sve uzraste i svi su dobrodošli na dobru zabavu. Svi veoma jednostavno mogu da nauče lagane pokrete i da uživaju u treningu”, kaže Aleksandra.

Za Zumbu važi mišljenje da je to više ženski vid rekreacije, a da je zaista tako potvrđuje podatak da ovaj energični ples u Maris plesnom klubu pohađaju samo žene.

Aleksandra navodi da Zumba fitnes mogu da treniraju i muškarci, jer je i sama svjedok da su muški treneri veoma uspješni i dominantni, te je preporučila da su svi pripadnici jačeg pola dobrodošli na dobru zabavu.

“Treninzi se obavljaju tri puta sedmično po sat vremena, a cijena na mjeseečnom nivou je 30 KM”, kazala je Aleksandra za Padrino radio.

Iako se mnogi pitaju kada je pravo vrijeme da započnemo sa pripremom tijela za ljetni period, Aleksandrino mišljenje je da za to ne postoji idealan datum.

“Svako doba godine je period kada bismo trebali biti aktivni i da se pripremimo za dobru fiziču kondiciju. Nikada nije kasno za započinjanje treninga”, istakla je Aleksandra i dodala da je osim treninga bitno i šta jedemo.

Kako je naglasila, preporučuje se da ishrana nakon treninga bude laganija, nikako brza hrana, slatkiši i sve što će nas udaljiti od dobrog treninga, izgleda i zdravlja.

“Preporučujem da nakon treninga pojedete neku salatu ili piletinu”, dodala je Aleksandra.

Naš drugi sagovornik ove srijede u “Jutru sa Padrinom” bila je i Anja Daković iz teretane “Energy Gym” u Trebinju, a takođe je naglasila važnost svakodnevnog treniranja posebno zbog toga što većina nas dosta vremena provodi sjedeći.

Iako je tretana Energy gym počela da radi prije nekih godinu i po dana, već bilježi veći broj članova.

“Broj rekreativaca zimi se kreće od 60 do 70, dok ih bude ljeti malo manje. Uglavnom je riječ o mlađoj populaciji mada u posljednje vrijeme ima i starijih koji žele da treniraju”, rekla je Anja.

Navela je da što se tiče priprema za ljeto nema nekog idealnog vremena za početak treninga, a preporučuje da treniramo tokom cijele godine kako rezultati bili primjetni.

Prema njenim riječima da bi učinak treninga bio vidljiv veoma je važna prehrana.

“Što se tiče ishrane tokom treninga najbolje je konzumirati proteine, koje u većim količinama imamo u ribi i piletini. Tome trebamo dodati ugljene hidrate iz krompira i riže, a kao najbolju namirnicu preporučujem povrće”, naglasila je Anja.

Istakla je da u teretani Energy Gym obično treniraju muškarci i dodaje da do sada nisu organizovali individualne treninge, jer za to nije bilo potrebe. Najviše naših sugrađana trenira u poslijepodnevnim i večernjim satima kada završe sve radne obaveze.

Bez obzira koji način treniranja odaberete bitno je da fizička aktivnost dio Vaše svakodnevice, sa čim su saglasene i naše jutrošnje sagovornice, jer osim što skida kilograme, vježbanje poboljšava raspoloženje. Kako su nam Aleksandra i Anja rekle žene se češće opredjeljuju za zabavnije vježbanje, dok su muškarci veći ljubitelji sprava iz teretana, a Vi izaberite šta Vam više odgovara i pokrenite svoje tijelo ka zdravijem načinu života.

 

 

 

MIRJANA VIDAKOVIĆ / IVANA KARDUM

HP media, februar 2020.

Slični članci

„Njegova kupovina je noćna mora“ Cijene ulja na istorijskom maksimumu, nema flaše ispod 5,6 KM

Ivana Kardum

Građevinci i dalje najlošije plaćeni: Prosječna martovska plata u Srpskoj 1.091 KM

Ivana Kardum

Uspješno izvršen transport pacijenta iz Trebinja za Banjaluku

Ivana Kardum

Da sva djeca odu na ekskurziju: HO „Djeca djeci“ pokrenula akciju „Naša humanist za njihove uspomene“

Ivana Kardum

Muzej Hercegovine: U srijedu otvaranje izložbe „Otisci graditelja”

Ivana Kardum

Prvenstvo BiH kadete i malđe pionire Lukavac i Grand Slam“ Antalija

Ivana Kardum

U Mostaru danas otvoren Sajam privrede

Ivana Kardum

Kiša pomogla vatrogascima u Hercegovini

Ivana Kardum

Gorivo podiglo i cijenu obuke

Ivana Kardum